Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna
Nestlé Headquarters / 0 © Andrea Martiradonna

PROJECT DESCRIPTION

In the month of April 2014, Nestlè Italy inaugurated its new headquarters in the building called U27, completed two years from construction start in the Milanofiori Nord area, Assago (MI) . The architectural project was committed by society Milanofiori 2000 to Park Associati while executive project and management work have been taken in charge by the engineering firm General Planning.
The architectural design by Park Associati is based on an analytical approach to the articulated system of access to the Milanofiori Nord area, the pedestrian walkways and roads, climatic factors relating to the context and the goal of properly integrating the building into the overall masterplan. Its position as a link to an area of forest towards the north led to the development of a complex that while being based on a closed courtyard layout, enables a visual permeability to be maintained in terms of the routes that surround the building. The building has been designed in such a way as to create a visual continuity between the natural landscape of the wood at the north and the designed landscape of the site itself. The courtyard, reserved for users of the building, relates to the external landscape and is conceived as a kind of “secret garden”.

The entrance, that faces onto a semi-urban piazza, has been conceived as a continuation of the main pedestrian access from the south-west of the site (directly connected to the metro station) while service vehicles are directed to the opposite end of the complex to an area that is completely hidden by ground. The main entrance hall is in direct visual contact with the internal courtyard and is flooded with natural light by a large, north-facing rooflight. The canteen area is a place for relaxing and an important area for social interaction that adds to the quality of the environment.

While the building appears compact and rational in plan, the elevations are articulated in a series of blocks allowing for a lighter and more fragmented composition. This is achieved by dividing the whole building into a number of segments, ‘suspended boxes’ that vary in size and height and each with a slightly inclined facade. The elevations establish a link with the context through the nature of the surfaces, perceived from different angles, they are sometimes made neutral allowing light to filter through, other times compact and reflective giving continuity to the natural surroundings. At certain points the composition is enriched with the addition of vertical blades in coloured glass that further articulate the volumes without affecting the level of transparency.

The raised part of the building is embedded into the ground in a natural way to create a secluded internal space on top of which sit volumes at different levels that house the building’s main facilities. The articulation of the building envelope and the rhythm of the structure relate to the open-planned interior spaces and act as a grid for generating different configurations for the internal circulation, enabling a high degree of flexibility.

Considerable importance has been given to energy issues and levels of energy consumption. The building is certified LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) “Core and Shell” in Gold class.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

High efficient façade

Water-saving sanitary appliances

Low-emitting materials and finishes

Landscaped areas with no irrigation

Regional materials

Daylighting maximised

No light pollution

Sustainable transport

Waste reduction commitment

SUSTAINABILITY STRATEGY

Among the building’s key sustainability strategies:

87.17% of the on-site generated construction waste was diverted from landfill.

Water Efficient Landscaping: the landscaping and irrigation systems have been designed to reduce potable water consumption for irrigation by 100% and to reduce the total water used for irrigation by 91.24% from a calculated baseline case.

Water use reduction: the potable water consumption has been reduced by 36% using low flow rate water fittings.

The installed glass façade components were produced by using a large quantity of pre-consumer recycled content.

Over 77% of the building materials applied within the project have been sourced regionally (manufactured and extracted within 500 miles of the project site).

Low-VOC materials and finishes: All interior paints, coatings, interior flooring materials and finishes applied on site are low/zero VOC emitting materials and comply with the most stringent regulations on indoor air quality.

Sustainable transportation means: Alternative transportation is encouraged and the bicycle storage racks and parking dedicated to low-emitting and fuel-efficient vehicles are provided within the project.

A combination of SRI roofing materials and the vegetated roof area helps drastically reduce the Heat Island Effect.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Milanofiori 2000 s.r.l. (Gruppo Brioschi Sviluppo Immobiliare S.p.a.)

DESIGNERS

Architect:

Park Associati

Architect:

Park Associati , Filippo Paglani , Michele Rossi , Marco Siciliano , Marinella Ferrari , Stefano Lanotte , Lorenzo Merloni , Marco Panzeri , Davide Pojaga , Alessandro Rossi , Elisa Taddei , Paolo Uboldi , Fabio Calciati , General Planning Srl , Giovanni Bonini

Interior designer:

Park Associati , Filippo Pagliani , Michele Rossi , REDESIGN STUDIO , Gianluca Rossi , Maria Quattrina , DEGW Italia , Guido Bastiani , Valeria Romanelli , Giuseppe Pepe

CONSULTANTS

Building services engineer:

GENERAL PLANNING S.r.l. , Luca Dagrada

Green certification consultant:

GREENWICH Srl , GENERAL PLANNING Srl , Mario Pinoli , Giuseppe Zaffino

Manager:

PROITER. LTD , Lorenzo Badalacco

Specialist consultant:

GENERAL PLANNING Srl , Vittorio Vigano , Giovanni Bonini

Structural Engineer:

GENERAL PLANNING S.r.l. , Loris Colombo

CONTRACTORS

Sub contractor:

Zemtech GmbH , Focchi Spa , OCML , Bosisio Srl

Supplier:

Palagio Engineering , Mattarozzi Spa

OTHER PROJECTS BY TEAM

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED 2009 CS

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED 2009 NC

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED CS v2.0

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED 2009 CS | LEED 2009 CS

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM 2013 International NC

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED 2009 CS | BREEAM 2015 International In-Use

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2014

Project Status:

Built

Gross Area:

22081 Sqm

Certificates:

LEED 2009 CS Gold

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS