Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Genzyme Center / 0 © Anton Grassl
Genzyme Center / 1 © Roland Halbe
Genzyme Center / 2 © Roland Halbe
Genzyme Center / 3 © Roland Halbe
Genzyme Center / 4 © Anton Grassl
Genzyme Center / 5 © Anton Grassl
Genzyme Center / 6 © Anton Grassl
Genzyme Center / 7 © Anton Grassl
Genzyme Center / 8 © Behnisch Architekten
Genzyme Center / 9 © Behnisch Architekten
Genzyme Center / 10 © Behnisch Architekten
Genzyme Center / 11 © Behnisch Architekten

PROJECT DESCRIPTION

The Genzyme Center is located in the midst of other dynamic research institutions on a former brownfield site close to the Charles River.

The design brief required a progressive building which would represent a point of identification for the Genzyme Corporation, its employees, guests and visitors. The building accommodates about 920 individual workplaces over 12 floors. Commencing
with the initial architectural competition and throughout a highly integrated design process the primary design objective was to develop a building from the inside out.

Organised as ‘a vertical city’ with individual ‘dwellings‘, public areas and gardens which extend up to the full height of the central atrium. The open staircase forms part of a ‘vertical boulevard’, starting at the ground floor lobby before proceeding
upwards through various neighborhoods with open workstations and separate offices.

The interior is flooded with daylight, all workstations are naturally illuminated through a combination of re-directional blinds at the building’s perimeter and the top-lit central atrium. Above the atrium roof a sunlight redirection system with heliostats and fixed mirrors serves to further enhance lighting levels.

A prismatic ceiling beneath the skylights carefully filters the light, then disperses it into the interior of the building through reflective objects such as the sparkling ‘chandeliers’ and the ‘light-wall’. The atrium’s role as a return air duct ensures that the
chandeliers are, under the influence of thermal effects, constantly in motion, further enlivening the space.

The building has been awarded the USGBC Leed Platinum Rating and is a prime example of what can be achieved through the application of sustainable strategies in the workplace.

AWARDS

2008 Harleston Parker Medal presented by the Boston Society of Architects

2006 Exemplary Sustainable Building Award 3rd place presented by SBIC (Sustainable Buildings Industry Council)

2006 Architectural Record / Business Week Award

2005 LEED Platinum awarded by U.S. Green Building Council

2005 Miami Beach Bienal, Mention

2005 RIBA Worldwide Award

2005 Contract Magazine Interiors Awards, Environmental Design Category

2004 The 2004 Excellence in Design Award, 2nd prize, presented by Environmental Design and Construction Magazine

2004 AIA COTE (Committee on the Environment) Top Ten Green Projects

2004 Northeast Green Building Award 2004, Places of Work / Large Buildings, Second Place Presented by MTC's Renewable Energy Trust, Northeast Sustainable Energy Association

2004 NESEA (North East Sustainable Energy Association) Award, Places of Work, 2nd Prize

2004 AIA New Hampshire Excellence in Sustainable Design and Development Awards "Place of Work"

2004 Architectural Review MIPIM Future Projects Award, Offices Category, Commendation

2003 Wastewise Program Champion Award, presented by the Environmental Protection Agency for recycling Construction Waste at Genzyme Center

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Innovative cooling system

Shading system

High efficient façade

Rainwater harvesting

Water-saving sanitary appliances

Low-emitting materials and finishes

Daylight sensors

Smart design (passive design strategies)

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

ENVIRONMENTAL DESIGN CONCEPT by Tony McLaughlin, Buro Happold NY

The environmental design features of the Genzyme Headquarters touch all parts of the building: the building envelope, the atrium void, the central mechanical plant, the office lighting systems, and the stormwater discharge systems. The design team, the client and the construction team balanced aesthetics, cost, constructability and reliability to make this developer building an environmentally responsible corporate headquarters. And they strived for the best, a LEED Platinum rated building.

The building envelope is a high performance curtain-wall glazing system with operable windows through all twelve stories. These operable windows afford the user the opportunity to take advantage of the cooler summer nights, with fresh air venting out the building and cooling down the available thermal mass. Also, over 40% of the exterior envelope is a ventilated double-façade with a four foot interstitial space that can be occupied. These double-façade areas act as a buffer zone: in the summer they block solar gains and ventilate the heat away before it enters the space, and in the winter they capture the solar gains heating the interstitial space and reducing the heat loss from the façade.

The atrium void is utilised as a huge return air duct and as a light shaft. Fresh air is introduced to the occupied space by ceiling grilles throughout the floor plates or through the operable façade openings. It then moves, through pressure differentials, into the atrium and up and out exhaust fans near the skylight.

The lighting systems are aided by the abundance of natural light from both the fully glazed façade and the atrium, where solar-tracking mirrors above the skylight bounce sunlight down deep into the building. When lighting sensors detect sufficient natural light in the area, the overhead lights slowly dim to off and energy is saved. Low energy task lights on all desktops reduce the overhead lighting output even more and give focused light to computer related work.

The central heating and cooling for the building use steam from a power plant two blocks away. The plant has not distributed steam in the past, but it has recently upgraded to gas fired jet turbines and now has the ability to distribute district steam from one of its power generation cycles. This steam drives absorption chillers for summer cooling and is exchanged directly into heat for winter heating. This local energy cycle has no distribution losses, uses one of the most efficient cooling methods, has economies of scale from the power plant, and has emission filters to remove particulates and sulphur.

The stormwater drainage system flows into two collection tanks before being discharged into local sewers. The first tank collects water to supplement the water demand for the evaporative cooling towers. Although this collected rainwater cannot supply all the water needed for the cooling towers, it will save thousands of gallons of potable water every year. The second collection tank is fed from the skylight runoff and waters the landscaped roof when soil sensors indicate the grass is dry.

All of these environmental design strategies – energy conservation, water conservation, material selection, urban site selection and indoor environmental quality – contribute to the Platinum LEED rating this building expects to achieve next year upon completion. The team has worked hard to incorporate these design strategies.


ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Continental

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Continental

No product info available

CLIENT

Client:

Lyme Properties LLC (Base Building), Genzyme Corporation (Tenant Improvement)

DESIGNERS

Architect:

Behnisch Architekten

CONSULTANTS

Building services engineer:

Buro Happold

Lighting consultant:

Bartenbach Lichtlabor

Specialist consultant:

LOG ID

Structural Engineer:

Buro Happold

CONTRACTORS

OTHER PROJECTS BY TEAM

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED 2009 NC

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED CS v2.0

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED 2009 CS | LEED 2009 CS

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED 2009 CS | BREEAM 2015 International In-Use

Thumbnail "Umberto Forti" Headquarters

Via Umberto Forti, 1, 56121 Montacchiello PI, Italia | 2016

"Umberto Forti" Headquarters

ATIproject S.r.l.

Offices | LEED v4 BD+C (New Construction)

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2004

Project Status:

Built

Gross Area:

32500 Sqm

Certificates:

LEED NC v2.2 Platinum

Climatic zone:

Continental

MY LAST SEEN PROJECTS