Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 0 © Christian Richters
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 1 © Christian Richters
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 2 © Christian Richters
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 3 © Christian Richters
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 4 © Christian Richters
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 5 © Christian Richters
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 6 © UNStudio
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 7 © UNStudio
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 8 © UNStudio
Centre for Virtual Engineering (ZVE)  / 9 © UNStudio

PROJECT DESCRIPTION

The Centre for Virtual Engineering (ZVE) for the 'Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation IAO' in Stuttgart has been realised. The official opening takes place today with an opening ceremony during which the German Sustainable Building Council (DGNB) will award the building with a Gold certification.

UNStudio’s design for the Centre for Virtual Engineering (ZVE) applies its research into the potential to expand contemporary understandings of new working environments and affect a design approach that creates working environments which stimulate communication, experimentation and creativity through a new type of office building. The Centre for Virtual Engineering (ZVE) not only incorporates a fully inclusive approach to sustainability, but also provides an example of the role that architecture can play in the working environments of the future.

Ben van Berkel: "The Centre for Virtual Engineering (ZVE) was designed as a new prototype for how architecture can incorporate a contemporary understanding of the work place and stimulate new ways of working in the future. Communication is key to new and creative ways of working and we designed the ZVE of the Fraunhofer IAO to stimulate this at all levels through architecture."

The traditional office grid and the separation of work spaces is replaced by the incorporation of extensive visual connections, spaces for incidental and planned meetings and flexible office 'laboratories' with shared work stations.

Located on the research campus of the Fraunhofer IAO in Stuttgart-Vaihingen, the Centre for Virtual Engineering (ZVE) specialises in the investigation of different multidisciplinary work flows.

All parts of the ZVE programme are implemented into the spatial organisation of the building. The diagrammatic approach employed combines the laboratory and research functions with public exhibition areas and a scenographic routing of the visitors in an open and communicative building concept.

Construction and design elements are integrated within a coherent structure with open and closed elements. The geometry of the floor plan, consisting of curved and straight elements, dissolves into the saw tooth geometry of the facade whilst maintaining the effect of a continuously transforming surface.

UNStudio worked in collaboration with Asplan from Kaiserslautern on the architectural services for the Centre. UNStudio was responsible for the design development, the required 3D-planning and implementation during all planning processes. Asplan was responsible for the development of the construction documents and the site supervision.

AWARDS

DGNB Gold certification by the German Sustainable Building Council

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Passive Solar

Shading system

High efficient façade

Recycled materials

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

An exceptional level of sustainability was a key consideration from the outset. The building structure partially consists of bubble deck ceilings, providing both an economical alternative to the more commonly used concrete ceilings and reduction in weight, allowing for column free spaces.

The plot for the Centre for Virtual Engineering ZVE has been used to its maximum in terms of development potential. The rounded shape and optimised building envelope provides a 7% smaller contour than that of a rectangular form of the same area. This also results in a better facade area to volume ratio. The amount of glass facade is only 32%. All spaces along the facade can be ventilated directly by operable window elements. Ceilings without any lintels make it possible for daylight to reflect deep into the spaces, which are additionally supported by daylight lamellas while the sun screens are down. Low maintenance, separable, and recyclable materials have been used for the skeleton as well as for the interior and facade construction.

Ben van Berkel: "The Centre for Virtual Engineering (ZVE) is a prime example of what I like to refer to as 'attainabilty'. The building combines the affordable with the sustainable through a combination of its compact building volume, materialisation, flexible organisation, efficient ground use and numerous energy saving installations."

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Continental

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Continental

No product info available

CLIENT

Client:

Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V.

DESIGNERS

Architect:

UNStudio

Architect:

UNStudio , Ben van Berkel , Harm Wassink , Florian Heinzelmann , Tobias Wallisser , Marc Herschel , Kristoph Nowak , Christiane Reuther , Aleksandra Apolinarska , Marc Hoppermann , Moritz Reichartz , Norman Hack , Marcin Koltunski , Peter Irmscher , ASPlan , Horst Ermel , Leopold Horinek , Lutz Weber , Stefan Hausladen , Jürgen Bär , Gunawan Bestari , Joachim Deis , Bernd Hasse , Marlene Hertzler , Michael Kapouranis , Vladislav Litz , Thomas Thrun

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

Brüssau Bauphysik

Building physics consultant:

Brüssau Bauphysik

Building services engineer:

Rentschler und Riedesser , IB Müller & Bleher

Energy consultant:

Brüssau Bauphysik

Green certification consultant:

KOP Real Estate Solutions

Specialist consultant:

Gänssle + Hehr , Halfkann + Kirchner , Vermessung Hils , Dr. Alexander Szichta , IDF Global

Structural Engineer:

BKSI

CONTRACTORS

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED 2009 NC

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED CS v2.0

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Cubo - Polo della Luce

62019 Recanati MC, Italia | 2011

Cubo - Polo della Luce

Maurizio Varratta | Manens-Tifs

Offices | ITACA Uffici 2011

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED 2009 CS | LEED 2009 CS

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM 2013 International NC

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED 2009 CS | BREEAM 2015 International In-Use

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2012

Project Status:

Built

Gross Area:

5782 Sqm

Certificates:

Climatic zone:

Continental

MY LAST SEEN PROJECTS