Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW
The Enterprise Centre | Architype / 0 © DennisGilbert/VIEW

PROJECT DESCRIPTION

The Enterprise Centre at The University of East Anglia, dubbed by the press as the UK's greenest building, has been designed and delivered to achieve the Passivhaus standard and a BREEAM outstanding rating. The new university building aims to encourage new sustainable businesses from graduates who emerge from its academic research programme and those involved in activities within the wider Norwich Research Park.

The Enterprise Centre provides space for business support workshops, networking activities, open plan offices, incubation and hatchery space (research and development activities) for new graduate startup companies and other businesses in the Knowledge Economy. The building also provides a base for business support through the University’s Low Carbon MBA and associated graduate development and entrepreneurship programmes operated by the Norwich Business School.

The Concept
The concept comprises a new building and landscape that is an exemplar of low embodied energy and carbon construction technologies, through the use of natural and bio-renewable materials sourced through local supply chains. The Enterprise Centre is a recognised centre of excellence at a European level, providing world-class facilities through its sustainable design and use of materials.

Ben Humphries, Director of Architype and Client Supervisor, said: “With a deep-rooted history and passion for genuinely sustainable design, we have been delighted to be involved in this collaborative, ground-breaking Passivhaus project. Visionary in its brief, we have responded with a design that has pushed at the boundaries of traditional approaches, and with the commitment and dedication of the site team, believe we have achieved a building that sets new benchmarks not only for the university but also the wider construction industry. With an on-going soft landings programme and three years of post-occupancy evaluation to come, we look forward to optimising the building performance for Adapt and the University.”

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Shading system

High efficient façade

Photovoltaics

Rainwater harvesting

Water-saving sanitary appliances

Reclaimed materials

Low-emitting materials and finishes

Sustainable sourced timber

Regional materials

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

Why is this building so sustainable? The Enterprise Centre has targeted two of the most rigorous sustainable built environment standards, BREEAM Outstanding and Passivhaus Certification.

To meet the requirements of the brief, we designed the building to meet a 100 year design life, Passivhaus certification and BREEAM Outstanding. The Passivhaus Certification has a very stringent requirement regarding both design and construction. BREEAM Outstanding is made up of 10 categories, which looks at a range of aspects including biodiversity, carbon footprint and water consumption. The building also exceeds the local planning requirement for 10% of the building’s energy to be from renewables through the use of roof mounted PVs.

This is a building which is deeply rooted in its surroundings. The team’s commitment to using indigenous materials, like reed, clay, chalk and hemp, coupled with its focus on utilising local suppliers, contractors and craftspeople, gives the building a real sense of identity and enhances its connection to Norfolk.

The building features a number of ‘world-firsts’; key among these is the use of prefabricated and vertically hung straw thatch panel cassettes, which have been used to clad the building. The straw was sourced locally, to fill timber cassette modules off-site in barns across Norfolk. The prefabricated thatch cassette panels were erected onto the façade of the building, creating a striking, and highly innovative sustainable envelope.

Contributing to the building’s low carbon environmental credentials is the Corsican Pine stud work, locally sourced from Thetford Forest, situated 30 miles from the site. Working closely with Cygnum Timber Frame, The Forestry Commission and Thomson Saw Mill, the design and construction teams worked tirelessly to prove the suitability of the timber, generally not used in construction, for structural elements of the building

Embodied energy has been a major focus at design stage. The Enterprise Centre project is set apart by its rigorous and full lifecycle carbon assessment, from cradle to grave. Overall the embodied carbon of the building has been calculated to be 440kg/CO2/sqm across the 100-year life cycle. This equates to a quarter of the lifetime emissions of a conventionally constructed university building of equal size and scale. Both operational energy and embodied carbon will be monitored and all information will be publicly available.

Other innovations used to achieve this include the use of a recycled sub-base from a local demolition project and a 70% ground granulated blast furnace mix (GGBS) as a cement replacement for the building’s ground floor slab.

On target to achieve Passivhaus with a final airtightness test of 0.21ach@50pascals, the building also features 480m2 solar panels, which are predicted to generate 43.58 MWh in the first year.

A three-year post occupancy and building performance evaluation programme has been implemented with contributions from all team members to assist the occupiers to operate their building optimally and ensure the building performs as designed.

BREEAM
The Enterprise Centre is designed to achieve BREEAM Outstanding, combining best practice across a wide range of sustainability measures.
- Biodiversity features such as insect hotels, bat and bird boxes and the display bed terraces enhance ecological value.
- Site waste management and building recycling nodes.
- Water-saving sanitaryware specification and reusing rainwater for flushing helps with the Water credits.
- Low NOx heating, SUDS and no active mechanical cooling
- Scope for innovation credits through innovative use of materials, BIM and user interaction with the building.
- Good daylighting and ventilation.
- The predicted ‘A’ rated EPC gives the Centre high Energy credits.
- Cycle racks, showers and lockers contribute to the Transport credits.

PASSIVHAUS
The Enterprise Centre is designed to achieve Passivhaus certification, which provides a comfortable internal environment along with radically reduced energy usage.

Key design features considered:

- Triple glazed windows allow beneficial solar gain and good daylighting as well as good insulation levels.
- Mechanical ventilation with heat recovery (MVHR) is used to provide fresh air to all spaces.
- Additional summer ventilation is provided by opening windows and louvres, stack effect and high level exhaust.
- A continuous air tightness layer is detailed around the building.
- Super-thick insulation is wrapped all the way around the building in a ‘duvet’ layer.

GREEN MATERIALS
Many of the materials specified are sustainable and sourced locally;
• 70% GGBS cement
• Recycled sub-base from local demolition
• Insulated slab (Isoquick) - the remnants of this were sent back to the supplier to be recycled
• Timber frame (70% of the stud work was sourced from within 30 miles of the site, corsican pine, Thetford Forest) remainder is Sikta Spruce from elsewhere in the British Isles
• Larch glulams supporting canopy also from Thetford Forest
• Lift shaft made from CLT
• OSB boards domestically sourced
• Local straw applied by local thatchers for the low embodied carbon rainscreen/ cladding
• Byproducts of thatch process used in the production of local wheat beer and flour
• New material trial - external grade MDF for courtyard cladding
• African Iroko cladding, procured form old lab desks in the Universities Chemistry Lab
• Recycled reception desk- the Norman Foster design from the Sainsbury Centre
• Timber slat low grade soft wood on some ceiling areas
• Wood wool acoustic sound boards
• New material trial - spray on cellulose (acoustic finishing treatment) made from 85% recycled paper
• Recycled car tyre flooring
• Solvent free natural based paints and oil finishes
• Pods are distinguished by a range of interesting and ecological wall coverings including Hemp fabric, Nettle Fabric, earth board and locally sourced reed boards
• Long lasting ground floor finish - diamond ground concrete (low maintenance will last building lifespan)
first floor finished in linoleum (linseed and hessian matting on recycled glass screed)

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Simulated

Annual carbon footprint:

440.00 KgCO2m² (4736.121 KgCO2/ft²)

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Adapt Low Carbon / UEA

DESIGNERS

Architect:

Architype .

Architect:

Architype .

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

BDP

Building services engineer:

BDP

Environmental consultant:

BDP

Green certification consultant:

BDP

Specialist consultant:

Churchman Landscape Architects

Structural Engineer:

BDP

CONTRACTORS

Contractor:

Morgan Sindall

OTHER PROJECTS BY TEAM

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail CITY ACADEMY

Norwich, Norwich, Norfolk, UK | 2012

CITY ACADEMY

Sheppard Robson | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Ashmount Primary School

Crouch End, London N8, UK | 2013

Ashmount Primary School

Penoyre & Prasad LLP | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Busta Primary School

Montebelluna Treviso, Italy | 2013

Busta Primary School

FontanAtelier | FONTANAtelier

Educational | LEED 2009 Schools

Thumbnail Reid Building

Glasgow, UK | 2014

Reid Building

Steven Holl Architects

Educational | BREEAM 2011 UK New Construction

PROJECT INFO

Building type:

Educational

Year:

2015

Project Status:

Built

Gross Area:

3400 Sqm

Certificates:

BREEAM 2011 UK New Construction Outstanding

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS