Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Holy Trinity Primary School / 1 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 2 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 5 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 6 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 7 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 8 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 9 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 10 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 11 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 12 © Leigh Simpson
Holy Trinity Primary School / 13 © Architype

PROJECT DESCRIPTION

Brief

Architype was appointed to expand the existing 1970s primary school from 1 to 2 form entry, to meet rising demand for school places in the area, whilst keeping the friendly, nurturing atmosphere of the school, along with refurbishing the existing buildings.

Rationale

A key aspect of Holy Trinity School is its ethos of shared teaching and the welcoming feel of the school environment. To meet this, our design integrates a series of super eco cross-laminated timber wings with green roofs that connect lightly to the existing structure to maximize future flexibility, and create a signature visual form for the new school.
These ‘green wings’ enhance the free flowing character of the school, providing direct connections to the outside, and a series of delightful courtyard spaces run between. Our environmental ethos runs throughout, and natural, expressive materials are crucial to give the school a warm, rich, tactile environment, that feels natural to the touch and is a great backdrop to the children’s activities and artwork. Circulation has been rationalised and improved, and the hall is now the central ‘heart’ of the school around which a lively circulation space branches off into learning and social spaces.

Process

The construction system for the new buildings is a Cross Laminated Timber modular system, which was fabricated off-site and then transported to be rapidly built on-site onto foundation sub-structures. The school was in occupation throughout the whole process, and we developed a carefully phased solution that removed the need for temporary accommodation and reduced disruption.

Results

The school has increased its capacity from 210 to 420 pupils. The new buildings provide 11 classrooms, 2 shared resource areas, a new staff room block, and additional circulation space. A new inviting entrance leads through to a suite of classrooms and group spaces that open out into the landscape. The new wings are highly energy efficient and very comfortable.

The cross-laminated timber (CLT) has very low embodied carbon, and creates a lovely warm textured interior. The new wings are airtight with high performance triple glazed windows and mechanical heat recovery. An earth tube system cools the classrooms in summer and pre-heats incoming air in winter. We specified renewable bio-based products and finishes to minimise embodied carbon and toxicity, and ‘Self-finishing’ components to reduce long term maintenance.

A green roof system helps to acoustically insulate the building from high levels of aircraft noise. Architype also refurbished the existing building, including converting an existing classroom into a library and ICT hub with SEN space, and extending the kitchen.

AWARDS

Shortlisted for the Constructing Excellence Project of the Year Award for London & the South East, 2011

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Ventilation + Heat recovery

Passive Solar

High efficient façade

Photovoltaics

Rainwater harvesting

Sustainable building materials

Green or brown roofs

SUSTAINABILITY STRATEGY

The Holy Trinity School was awarded BREEM Excellent rating.

The new buildings are designed using the principles of Passivhaus design; the buildings are externally insulated, adopt a lightweight cross-laminated timber construction with low embodied carbon; achieve an excellent air tightness, and adopt a full Mechanical Ventilation Heat Recovery (MVHR) system.

The form and orientation of the new buildings was carefully modelled and analysed to maximise daylight and thermal gains during the winter months while avoiding overheating during the summer.

The school is located under the Heathrow flight path and so acoustics were of utmost importance – our air tight, triple glazed solution with MVHR avoids reliance on opening windows for summer cooling.

Open cell insulation combines with the mass of the green roofs to act as an acoustic absorber protecting against high levels of aircraft noise. An earth tube system provides pre-cooling of incoming air in summer and preheating in winter, and Ground Source Heat Pumps are installed.

Extensive green roofs increase biodiversity and reduce water run-off. Photovoltaic panels are installed on the school’s existing roof.

Our aim was to use and express a range of natural materials; reduce plastics and composites in construction; and incorporate as many pre-fabricated elements as possible, including surface mounted pin boards, and distinct furniture packages.

Low maintenance costs are achieved through the wide use of robust, ‘self finished’ materials including the CLT.
Deep overhangs around the building ensure that walls and the expressive timber soffits are protected – this also has a big impact on maintenance costs. In circulation areas, paints are chosen for their high durability specification. Our design integrates a series of super eco cross-laminated timber wings with green roofs that connect lightly to the existing structure to maximize future flexibility, and create a signature visual form for the new school.

These ‘green wings’ enhance the free flowing character of the school, providing direct connections to the outside, and a series of delightful courtyard spaces run between. Our environmental ethos runs throughout, and natural, expressive materials are crucial to give the school a warm, rich, tactile environment, that feels natural to the touch and is a great backdrop to the children’s activities and artwork.

The construction system for the new buildings is a Cross Laminated Timber modular system, which was fabricated off-site and then transported to be rapidly built on-site onto foundation sub-structures.

The cross-laminated timber (CLT) has very low embodied carbon, and creates a lovely warm textured interior.
The new wings are airtight with high performance triple glazed windows and mechanical heat recovery.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Simulated

Annual carbon footprint:

14.00 KgCO2m² (150.695 KgCO2/ft²)

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

-4

Max temperature =

+32

RH =

50

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

London Borough of Richmond upon Thames

DESIGNERS

Architect:

Architype .

Architect:

Architype . , Bob Hayes , James Todd , Christian Dimbleby

CONSULTANTS

Building physics consultant:

CBG Consultants , Elementa

Building services engineer:

CBG Consultants , Elementa

Cost consultant:

Synergy

Green certification consultant:

Parsons Brinckerhoff , Elementa

Specialist consultant:

Livingston Eyre Associates

Structural Engineer:

Techniker

CONTRACTORS

Contractor:

Apollo Group

OTHER PROJECTS BY TEAM

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail CITY ACADEMY

Norwich, Norwich, Norfolk, UK | 2012

CITY ACADEMY

Sheppard Robson | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Ashmount Primary School

Crouch End, London N8, UK | 2013

Ashmount Primary School

Penoyre & Prasad LLP | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Busta Primary School

Montebelluna Treviso, Italy | 2013

Busta Primary School

FontanAtelier | FONTANAtelier

Educational | LEED 2009 Schools

Thumbnail Saint-Gobain Habitat LAB

Metropolitan City of Milan, Italy | 2012

Saint-Gobain Habitat LAB

Saint-Gobain Habitat Italia

Educational | LEED 2009 NC - Italia

Thumbnail Reid Building

Glasgow, UK | 2014

Reid Building

Steven Holl Architects

Educational | BREEAM New Construction 2011 (UK)

PROJECT INFO

Building type:

Educational

Year:

2011

Project Status:

Built

Gross Area:

1185 Sqm

Certificates:

BREEAM 2008 UK Education Excellent

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS