Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Mons International Congress Xperience / 0 © Hufton+Crow
Mons International Congress Xperience / 1 © CCM_Georges De Kinder
Mons International Congress Xperience / 2 © Hufton+Crow
Mons International Congress Xperience / 3 © CCM_Georges De Kinder
Mons International Congress Xperience / 4 © CCM_Georges De Kinder
Mons International Congress Xperience / 5 © Hufton+Crow
Mons International Congress Xperience / 6 © Hufton+Crow
Mons International Congress Xperience / 7 © Hufton+Crow
Mons International Congress Xperience / 8 © CCM_Georges De Kinder
Mons International Congress Xperience / 9 © CCM_Georges De Kinder
Mons International Congress Xperience / 10 © Hufton+Crow
Mons International Congress Xperience / 11 © Studio Libeskind

PROJECT DESCRIPTION

Conceived as a new architectural landmark for Mons, the new convention center is a key element in a plan for economic revitalization, and serves as a connector between the old and the new. From the viewing platform at the top, a visitor can spy the 17th-century Belfry tower, a UNESCO Heritage Site, in the historic center of town, a new train station designed by Santiago Calatrava and the La Haine river.

The 12, 500 sq. meter (134,548 sq. ft.) Centre is an expression of contrasting geometric forms. The Center houses a grand entrance hall, three auditoriums, a multi-purpose event hall, conference rooms, offices, a restaurant, an underground parking and a public roof terrace.
“We used simple, yet dramatic, design gestures, local materials and a flexible program for this modest gem of a building,” said Daniel Libeskind.” We hope the new center brings a fresh dynamic to this area of revitalization in Mons,” adds Libeskind.
Clad in a manner that gives texture and light to the structure, canted ribbon walls of curved champagne, anodized, aluminum wrap the form upwards to a prow that cantilevers over the street to the north. The lower walls are clad with vertical slats of unfinished Robinia wood that echo the trees in a neighboring park. In plan, the Center is a spiral that ascents on its self and articulates a planted green-roof and public terrace. To the north, at street level the façade appears to lift up to reveal a glazed entrance, finished with deep blue aluminum mullions. To maintain the visual integrity of the form, the architect inserted few windows along the ribbon wall—and those are fronted by slats that are rotated to allow for daylight and views. Surrounding the complex is a forecourt of polished, light grey concrete, flecked with bands of Belgium blue stone. These blue bands continue onto the ribbon walls and into the interior forming an irregular pattern that unifies the design.
Visitors enter the space to encounter a bright, open double-height lobby or “Forum”. Here skylights cut through the length of the crescent-shaped space at irregular intervals to usher in daylight, and create shifting patterns of natural illumination. Soft grey concrete floors are cross-hatched with inlaid Belgium blue stone, and a sculptural grand staircase constructed of cast-in-place concrete and finished with a white gloss surface and blue stone steps that lead visitors to the upper auditorium floors.
The Center features three auditoriums of varying sizes: 500; 200; and 100 seats, each fitted with vibrant orange Tangram seats that Daniel Libeskind designed for Poltrona Frau/Cassina. In addition to the Forum, which can host special events, parties and temporary exhibits, the Center features a 380 sq. meter (4,090 sq. ft.) dedicated multi-event space as well as 16 meeting rooms of varying sizes and with flexible layouts.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Shading system

Photovoltaics

Smart design (passive design strategies)

Ground Source Heat Pump

Green or brown roofs

SUSTAINABILITY STRATEGY

Highly energy efficient, with a green roof, passive shading, night cooling and fitted with photovoltaic cells, the MICX is on track to achieve Valideo status B, Belgium’s equivalent to LEED GOLD. “For me sustainable building is not a new design trend or an added feature, it is about common sense and quality. If you build in the right way using high-quality materials, innovation and technology, you will create something long lasting and sustainable,” said Daniel Libeskind.

The MICX’s sustainable highlights include:
- green roof above forum for water retention and to absorb heat and reduce demand on heating and cooling systems
- 160 sq. m. of photovoltaic solar cells
- geothermal heating system
- passive shading
- high level of insulation - natural, durable materials

Materials
Primary structure: cast-in-place concrete
Curved ribbon walls: Concrete 3DR system, utilizing mesh in-situ form work
Façade: Anodized aluminum / Robinia wood / plaster
Prow: Galvanized steel, cladded with anodized aluminum
Floors: Light grey concrete with inlaid Belgium blue stone
Interior ribbon walls: White plaster
Walls: Warm grey wood panels in the lobby, restaurant, and multi-purpose event space and dark brown wood panels in auditoriums
Grand staircase: Cast in place concrete with white plaster finish and blue stone steps
Auditorium seats: Orange Poltrona Frau/Cassina
Windows: Aluminum curtain wall, blue paint finish

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

City of Mons

DESIGNERS

Architect:

Studio Libeskind

Architect:

Studio Libeskind , Daniel Libeskind , H2A IR Architecte & Associes

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

Venac , Venac

Building services engineer:

Energys , Putman

Cost consultant:

CIT Blaton

Manager:

Idea , SEMACO

Specialist consultant:

Seco , Somec Group

Structural Engineer:

Ney & Partner

CONTRACTORS

Contractor:

CIT Blaton , Galère

Supplier:

Poltrona Frau , Cassina , Svedex

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Library of Birmingham

Birmingham, West Midlands, UK | 2013

Library of Birmingham

Mecanoo

Public Buildings | BREEAM 2011 UK New Construction

Thumbnail Santa Monica Public Library

Santa Monica, CA, USA | 2005

Santa Monica Public Library

Moore Ruble Yudell Architects & Partners | Moore Ruble Yudell

Public Buildings | LEED NC v2.2 | LEED NC v2.0

Thumbnail Everyman Theatre

Liverpool, Merseyside, UK | 2013

Everyman Theatre

Haworth Tompkins

Public Buildings | BREEAM 2011 UK New Construction

PROJECT INFO

Building type:

Public Buildings

Year:

2015

Project Status:

Built

Gross Area:

12500 Sqm

Certificates:

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS