Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Everyman Theatre / 0 © Philip Vile
Everyman Theatre / 2 © Philip Vile
Everyman Theatre / 3 © Philip Vile
Everyman Theatre / 4 © Philip Vile
Everyman Theatre / 5 © Philip Vile
Everyman Theatre / 6 © Philip Vile
Everyman Theatre / 7 © Helene Binet
Everyman Theatre / 8 © Helene Binet
Everyman Theatre / 9 © Haworth Tompkins Architects
Everyman Theatre / 10 © Haworth Tompkins Architects
Everyman Theatre / 11 © Haworth Tompkins Architects
Everyman Theatre / 12 © Philip Vile

PROJECT DESCRIPTION

The Liverpool Everyman is a new theatre, won in open European competition, for an internationally regarded producing company. The scope of work includes a 400 seat adaptable auditorium, a smaller performance and development space, a large rehearsal room, public foyers, exhibition spaces, catering and bar facilities, along with supporting offices, workshops and ancillary spaces. The entire façade is a large, collaborative work of public art. The design combines thermally massive construction with a series of natural ventilation systems and low energy technical infrastructures to achieve a BREEAM Excellent rating for this complex and densely inhabited urban building.

The Everyman holds an important place in Liverpool culture. The original theatre, converted from the 19th century Hope Hall chapel, had served the city well as a centre of creativity, conviviality and dissent (often centred in its subterranean Bistro) but by the new millennium the building was in need of complete replacement to serve a rapidly expanding production and participation programme. Haworth Tompkins’ brief was to design a technically advanced and highly adaptable new theatre that would retain the friendly, demotic accessibility of the old building, project the organisation’s values of cultural inclusion, community engagement and local creativity, and encapsulate the collective identity of the people of Liverpool. The new building occupies the same sensitive, historic city centre site in Hope Street, immediately adjacent to Liverpool’s Catholic cathedral and surrounded by 18th and 19th century listed buildings, so a balance of sensitivity and announcement in the external public realm was a significant design criterion. Another central aspect of the brief was to design an urban public building with exceptional energy efficiency both in construction and in use.

The building makes use of the complex and constrained site geometry by arranging the public spaces around a series of half levels, establishing a continuous winding promenade from street to auditorium. Foyers and catering spaces are arranged on three levels including a new Bistro, culminating in a long piano nobile foyer overlooking the street. The auditorium is an adaptable thrust stage space of 400 seats, constructed from the reclaimed bricks of Hope Hall and manifesting itself as the internal walls of the foyers. The building incorporates numerous creative workspaces, with a rehearsal room, workshops, a sound studio, a Writers’ Room overlooking the foyer, and EV1 - a special studio dedicated to the Young Everyman Playhouse education and community groups. A diverse disability group has monitored the design from the outset.

Externally, local red brick was selected for the walls and four large ventilation stacks, giving the building a distinct silhouette and meshing it into the surrounding architecture. The main west facing façade of the building is as a large-scale public work of art consisting of 105 moveable metal sunshades, each one carrying a life-sized, water-cut portrait of a contemporary Liverpool resident. Working with Liverpool photographer Dan Kenyon, the project engaged every section of the city’s community in a series of public events, so that the completed building can be read as a collective family snapshot of the population in all its diversity. Typographer and artist Jake Tilson created a special font for a new version of the iconic red ‘Everyman’ sign, whilst regular collaborating visual artist Antoni Malinowski made a large painted ceiling piece for the foyer, to complement an internal palette of brickwork, black steel, oak, reclaimed Iroko, deeply coloured plywood and pale in situ concrete.

AWARDS

RIBA Stirling Prize 2014

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Ventilation + Heat recovery

Innovative cooling system

Rainwater harvesting

Water-saving sanitary appliances

Reclaimed materials

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

SUSTAINABILITY STRATEGY

The Everyman has been conceived from the outset as an exemplar of sustainable good practice. An earlier feasibility study had included a much larger and more expensive building on a new site, but Haworth Tompkins argued for the importance of continuity and compactness on the original site. Carefully dismantling the existing structure, all the nineteenth century bricks were salvaged for reuse as the shell of the new auditorium and recycled the timbers of the roof structure. By making efficient use of the site footprint Haworth Tompkins avoided the need to acquire a bigger site and demolish more adjoining buildings. Together with the client team they distilled the space brief into its densest and most adaptable form.

Having minimised the space and material requirement of the project, the fabric was designed to achieve a BREEAM Excellent rating, unusual for an urban theatre building. Natural ventilation for the main performance and workspaces is achieved via large roof vents and underfloor intake plenums, using thermal mass for pre-cooling, and the foyers are vented via opening screens and a large lightwell. The fully exposed concrete structure (with a high percentage of cement replacement) and reclaimed brickwork walls provide excellent thermal mass, while the orientation and fenestration design optimize solar response - the entire west façade is designed as a large screen of moveable sunshades. Offices and ancillary spaces are ventilated via opening windows.

Key design features of the building

In the auditorium, outdoor air is supplied to the audience without the need for mechanical assistance for the majority of the summer and all through the autumn and spring. This is achieved by drawing in air from an inlet to the rear and using the thermal mass of the large plenum under the workshop floor for pre-cooling. An air-source heat pump allows incoming air to be heated or cooled when necessary with fan assistance for smaller winter air volumes or as a boost during exceptionally high
temperatures.

The air is then supplied to the space through an arrangement of openings behind and below the seats. The people and lighting help to warm the air, making it buoyant, and causing it rise to high level. From here, it is carried away through an acoustically attenuated exhaust plenum integrated within the technical gallery level to the exhaust chimneys.

The chimney's height above the intake is required to achieve the stack effect and ensure the air flow is predominantly up and out.

EV1 also has a street level intake, feeding floor grills, and has chimney slots for extract. The rehearsal room is ventilated by roof windcatchers, supplemented with opening terrace doors. The foyers are vented via opening screens and a large lightwell. The fully exposed concrete structure (with a high percentage of cement replacement) and reclaimed brickwork walls provide excellent thermal mass, while the orientation and fenestration design optimize solar response - the entire west façade is designed as a large screen of moveable sunshades. Offices and ancillary spaces are ventilated via opening windows. The basement bistro is the only principal space to be mechanically ventilated.

Out of the low carbon energy systems considered, Gas Fired CHP was selected so that the electrical output compliments the pattern of use of year round hot water demand for catering, showers etc.

Rainwater is harvested to provide a proportion of WC flushing demand.
The front of house and auditorium house lighting schemes use entirely low energy LED fittings. The design of the auditorium provides a large degree of flexibility to allow it to adapt to future artistic and technical demands.
The building has taken almost a decade of intensive teamwork to conceive, achieve consensus, fundraise, design, and build, and the design will ensure a long future life of enjoyment by a diverse population of artists, audiences and staff.

Key Data

- Predicted electricity consumption 86.76 kWh/m2
- Predicted fossil fuel consumption - 186.51 kWh/m2
- Predicted energy generation by CHP 29.18 kWh/m2
- Predicted water use - 628 m3/person/year
- % of predicted w.c. Flush water use to be provided by rainwater 45 %

The steps taken during the construction process to reduce environmental impacts included:

- Recycling of over 90% of demolition waste
- Recycling of 89% of construction waste
- Monitoring the sites energy and water use and impact of transport to site
- A biodiversity champion on the site team to prevent harm to any flora and fauna

The project has contributed to the following social or economically sustainable measures:

- Employment and training of apprentices in the construction process.
- Creating a fully accessible public building.
- Creating space for the everyman to continue and expand education and community work.
- Providing workspace to support local writers.

ENERGY DATA

Energy consumption:

186.51 KW/m² (59.123 KBtu/ft²)

Consumption type:

Simulated

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Liverpool and Merseyside Theatres Trust

DESIGNERS

Architect:

Haworth Tompkins

Architect:

Haworth Tompkins

Interior designer:

Haworth Tompkins , Citizens Design Bureau , Katy Marks

CONSULTANTS

Access consultant:

Earnscliffe Davies Associates

Acoustical consultant:

Gillieron Scott Acoustic Design

Building services engineer:

Watermans Building Services

Building services installer:

Watermans Building Services

Cost consultant:

Gardiner & Theobald

Manager:

GVA Acuity

Specialist consultant:

Charcoalblue , Keith Winton Design , Turner and Townsend , Antoni Malinowski , Jake Tilson

Structural Engineer:

Alan Baxter & Associates

Sustainability consultant:

Clancy Consulting

CONTRACTORS

Contractor:

Gilbert-Ash

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Library of Birmingham

Birmingham, West Midlands, UK | 2013

Library of Birmingham

Mecanoo

Public Buildings | BREEAM 2011 UK New Construction

Thumbnail Santa Monica Public Library

Santa Monica, CA, USA | 2005

Santa Monica Public Library

Moore Ruble Yudell Architects & Partners | Moore Ruble Yudell

Public Buildings | LEED NC v2.2 | LEED NC v2.0

PROJECT INFO

Building type:

Public Buildings

Year:

2013

Project Status:

Built

Gross Area:

4690 Sqm

Certificates:

BREEAM 2011 UK New Construction Excellent

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS