Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
TNT Centre / 55
TNT Centre / 56
TNT Centre / 57
TNT Centre / 58
TNT Centre / 59
TNT Centre / 60
TNT Centre / 61
TNT Centre / 62
TNT Centre / 63

PROJECT DESCRIPTION

The TNT Centre is a transparent and inspiring building. The orientation and layout of the building have been determined by the site, the local urbanistic structure and the surrounding landscape. The building is anchored in its location: it ‘knows where it stands’ and as such is a connective structure. Connectivity in an urbanistic, logistics and social sense is the core concept of sustainability. After all, a building’s sustainability is not only determined by the choice of material, energy-efficient applications, the limiting of CO2 emissions and flexibility in its future utilisation. Sustainable also – and primarily – means: neither damaging one’s immediate surroundings nor the local natural environment and community. A building can inflict damage when it denies its connection with its surroundings. At the same time, a connective building influences social interaction: it brings people together and promotes professional and social contacts. In the TNT Centre this function has been given concrete form in the various locations the building offers its users to meet one another.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Hybrid ventilation

Innovative cooling system

Shading system

High efficient façade

Solar water heating

Sustainable building materials

Recycled materials

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

SUSTAINABILITY STRATEGY

A blueprint for sustainable architecture
Thanks to its orientation within the volume, the design of the atrium allows ample daylight to penetrate the building. Furthermore, the atrium offers TNT employees a splendid view of their natural surroundings. The atrium and the entrance are clearly connected to one another, with the stepped placed terraces encouraging users to access the floors on foot and meet each other on the linking floors (reducing the use of the lifts).

All the green electricity in the TNT Centre is supplied by the ‘Green Machine’. Periodic power surpluses are directed to the main network, while periodic shortages are met by taking (green) electricity from the network. The heat released in this process is used to heat the buildings in the immediate vicinity of the TNT Centre. The building’s in-house power supply ensures that the amount of energy required is kept to a minimum. The energy that is needed is generated sustainability by the building itself. This is done by means of heat and cold storage in aquifers in the soil. The bio-cogeneration plant required for this process runs on organic residual waste, among other things. The geothermal heat storage process supplies the heat and cold required for the building’s climate control system. The heat stored is used to heat the complex in winter and the cold to cool it in summer.

Energy productive
The TNT building is energy-productive. This means that it produces more energy than it uses; on site, and in a sustainable manner TNT shares its surplus heat with its neighbors in the immediate vicinity: Asics and Schneider Electric.

The buildings’ sustainable central energy generation system comprises, among other things, a Long Term Energy Storage system (LTES system), a Biofuel Combined Heat and Power plant (BIOCHP) and solar panels. OVG, together with Kropman Installatietechniek, Dordtech and Local is in charge of the energy generation system operation.

ENERGY DATA

Energy consumption:

0.00 KW/m² (0.000 KBtu/ft²)

Consumption type:

Annual carbon footprint:

0.00 KgCO2m² (0.000 KgCO2/ft²)

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

-8.40

Max temperature =

+32.7

RH =

n/a

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Green Office I C.V.

DESIGNERS

Architect:

Paul De Ruiter Architects

Interior designer:

Ex Interiors

Sustainability consultant:

B & R Adviseurs voor Duurzaamheid

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

Level Acoustics B.V.

Lighting consultant:

Atelier Lek and Arpalight

Urban designer:

Rijnboutt

CONTRACTORS

Contractor:

Boele & van Eesteren B.V.

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED 2009 NC

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED CS v2.0

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED 2009 CS | LEED 2009 CS

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED 2009 CS | BREEAM 2015 International In-Use

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2011

Project Status:

Built

Gross Area:

17250 Sqm

Certificates:

LEED NC v2.2 Platinum

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS