Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2011

Project Status:

Built

Gross Area:

4000 Sqm

Certificates:

Climatic zone:

Continental

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
Low-energy office building / 0 © Kontraframe
Low-energy office building / 1 © Kontraframe
Low-energy office building / 2 © Kontraframe
Low-energy office building / 3 © Kontraframe
Low-energy office building / 4 © Kontraframe
Low-energy office building / 5 © Kontraframe
Low-energy office building / 6 © Kontraframe
Low-energy office building / 7 © Kontraframe
Low-energy office building / 8 © Kontraframe
Low-energy office building / 9 © Kontraframe
Low-energy office building / 10 © Kontraframe

PROJECT DESCRIPTION

The new office building of Energinet.dk in Ballerup is a low-energy building. The lowest energy class possible has been achieved exclusively by means of optimizing the design and geometry.

The building has an annual energy consumption of only 47,7 kWh/m2. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption to only 35 kWh/m2.

The new office building of Energinet.dk covers 4,000 m2. The simple architectural design has resulted in a flexible and easily comprehensible building consisting of three elements: meeting facilities on the ground floor, a uniting atrium and workstations on the top floor, which floats above the sloping landscape. The atrium is identity-creating, open and active.

A significant part of the environmental objective has been to ensure a high degree of flexibility. The open layout of the first floor as well as the light walls and simple, reusable elements will make it easy and problem-free to change the interior layout in the future.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Passive Solar

High efficient façade

Solar water heating

Sustainable building materials

Low-emitting materials and finishes

Smart design (passive design strategies)

On-site renewables

Ground Source Heat Pump

Green or brown roofs

Daylighting maximised

Outdoor view maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

The design of the new office building of Energinet.dk has been based on three overall environmental objectives:

• Local disposal of rainwater (LAR) resulting in a reduced load on the sewage system and reduced water consumption.
• Making use exclusively of materials that ensure a good indoor climate, small environmental impact and a minimum of maintenance.
• Low energy consumption and reduction of CO2 emissions.

Henning Larsen Architects has designed a low-energy building solely by means of optimizing the design and an geometry - resulting in an office building in the lowest energy class possible. The building has an energy consumption of only 47,7 kWh/m2 a year. Incorporating solar panels, ground water cooling and heat pumps in the project would further reduce the annual energy consumption to only 35 kWh/m2. The building meets the requirements for low-energy class 1 according to Danish building regulations without the use of energy producing technologies.

The design is based on the integrated energy design concept where the building is designed to achieve the lowest energy class possible - and thus the lowest possible maintenance and operation costs.

In order to reduce the energy consumption of the building, the design team has focused on:

Shape and orientation:. A compact building (large volume compared to surface area) reduces the heat loss and use of materials.

Functional positioning:. The energy consumption can be reduced significantly by means of a proper positioning of the various functions of the building. Permanent workstations are placed to the north-west and north-east to avoid overheating and blinding.

Daylight optimization:. By testing different daylight scenarios, the use of light and heat from the sun is optimised and the use of artificial lighting is reduced. Tailoring the light to the specific needs further optimises the use of artificial lighting. In the design process, light simulations have been applied to optimise the design and reduce the energy consumption for artificial lighting and cooling.

In the design process, a comfortable inflow of daylight has been ensured by means of the following:
• Permanent sunlight protection on the facades to avoid a direct inflow of daylight and overheating.
• Indirect inflow of daylight from overhead lights in the atrium.
• Direct sunlight from the west in summer in the cafeteria and conference rooms. During the rest of the year, the rooms are in shadow.
The offices feature three-layer low-energy windows and, in some places, north-facing overhead lights. The offices only have direct sun from the west in summer. For the rest of the year, the rooms are in shadow.

The building has a green roof serving several sustainable purposes: It reduces the load on the public sewage system by means of slow percolation and evaporation. In addition, the collected rainwater is used for flushing the toilets and watering the garden, which contributes to reducing the overall energy consumption for cooling.

ENERGY DATA

Energy consumption:

35.00 KW/m² (11.095 KBtu/ft²)

Consumption type:

Actual Data

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Continental

Min. temperature =

-2

Max temperature =

+22

RH =

N/A

Continental

No product info available

CLIENT

Client:

Energinet.dk

DESIGNERS

Architect:

Henning Larsen Architects

CONSULTANTS

Building services engineer:

Hansen, Carlsen & Frølund Consulting Engineers

Energy consultant:

Hansen, Carlsen & Frølund Consulting Engineers

Specialist consultant:

Schul Landscape Architects

Structural Engineer:

Hansen, Carlsen & Frølund Consulting Engineers

CONTRACTORS

Contractor:

Dahl Entreprise A/S

OTHER PROJECTS BY TEAM

Thumbnail Adaptable House

5800 Nyborg, Denmark | 2013

Adaptable House

Henning Larsen Architects | Henning Larsen Architects

Residential

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED 2009 BD+C (New Construction)

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED 2009 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED CS v2.0

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED 2009 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED 2009 BD+C (Core & Shell) | LEED 2009 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail J.Craig Venter Institute

La Jolla, San Diego, CA, USA | 2013

J.Craig Venter Institute

ZGF Architects LLP

Offices | LEED 2009 BD+C (New Construction)

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED 2009 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED 2009 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED 2009 BD+C (Core & Shell) | BREEAM 2015 International In-Use

Thumbnail "Umberto Forti" Headquarters

Via Umberto Forti, 1, 56121 Montacchiello PI, Italia | 2016

"Umberto Forti" Headquarters

ATIproject S.r.l.

Offices | LEED v4 BD+C (New Construction)