Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Fornebu S / 0
Fornebu S / 0
Fornebu S / 0
Fornebu S / 0
Fornebu S / 0 © Trond Joelson, Byggeindustrien
Fornebu S / 0 © AMB arkitekter
Fornebu S / 0 © AMB arkitekter
Fornebu S / 0
Fornebu S / 0 © Trond Joelson, Byggeindustrien
Fornebu S / 0 © Trond Joelson, Byggeindustrien
Fornebu S / 0
Fornebu S / 0 © Trond Joelson, Byggeindustrien

PROJECT DESCRIPTION

Fornebu S is the worlds most environmentally friendly shopping centre of the new Oslo district, Fornebulandet. With a mix of more than 80 different shops, restaurants and services combined with integrated housing, great efforts have been made to make the building a template for sustainable suburban development.
From Norways second largest solar photovoltaic park to dog parking we have endeavoured to create a robust concept that can meet future growth and development. Energy efficient building and technology, tightly integrated with public transport, cycle, landscape corridors and town square.

THE SITE - Fornebu S is a critical contribution to Fornebulandet, a peninsula alongside the Oslo fjord, currently under the process of urban development from airport to a living community. The centre’s strategic siting gives residents of Snarøya and Fornebu access to a much needed shopping facilities and public place. The main square provides an active connection to the centre and an important south west facing protected node for activity. The square consists of restaurants, cafes, services. A proposed cultural centre on the opposite side of the square will hopefully complete the bustling life of the area.

THE SCHEME - A building axis carves the building mass into three separate volumes while establishing connections between the exterior public spaces and landscape corridors. One main axis dissects Fornebu S linking all main levels.
The lower levels of the three building masses consist of office and commercial programmes. Four linear housing blocks are positioned to maximise solar access and views stretch over and beyond two of the buildings above Fornebu S. Cultural and public buildings are planned for future expansion around the west facing public square to strengthen the scheme programmatically and complete the square architecturally. A linear water feature links these exterior public spaces together. Public and private realms will intertwine at the facade where view lines allow for a visual exchange between both programmes.

LANDSCAPING & BUILDING VOLUMES - Approximately 35.000m2 of parking and technical rooms are located in these lower levels. By use of the natural fall n terrain the building volume is almost fully integrated into the existing sloping terrain though still facilitating easy access to both parking and service levels from main roads. To enable a complete utilization of the surface these floors have been planned with a slope against the fall direction. The lower levels are
clad in granite up to Plan 1 which again is used as the main hard surface material of the square, paths and in flooring of Plan 1 of the centre. A plinth which grows from and becomes integrated with the ground.
Plan 2 of the centre uses timber floors again reflecting the buildings elevations. The commercial plan and interior design are used throughout to communicate the sustainable nature of Fornebu S and reinforce activity both in and around the buildings.

HOUSING - On the upper levels of the building lies Fornebu Panorama. Four housing blocks with a total of 81 apartments. All apartments benefit from spacious balconies and access to the roof terraces. Over five acres of communal roof gardens provide areas for play and casual interactions between neighbours. Semi-private spaces are created on the roof terrace with sea glimpses and sunny landscaped zones. The residential facades are clad in aluminium and glass to create both a sense of lightness and to reference the old Fornebu airport.

AWARDS

Winner BREEAM Awards 2015

Building of Year Norway 2014

Winner BREEAM Awards - Retail New Construction2015

SUSTAINABILITY FEATURES

Photovoltaics

District heating scheme

Sustainable building materials

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

Environmentally friendly furniture

Sustainable sourced timber

On-site renewables

Regional materials

Green or brown roofs

Electrical charging point for cars

No light pollution

Sustainable transport

SUSTAINABILITY STRATEGY

Fornebu S is the first shopping centre in the world to receive BREEAM Outstanding certification (score: 89.5 %).
The shopping centre, offices and other commercial areas are built in addition to “passive house” standards while the housing is built according to TEK 10 building code guidelines. Placed centrally in Fornebulandet the buildings are integrated to the Oslo public transport system including the planned extended tram system. This focus on public transport as an integral part of the environmental strategy of the scheme alongside access to electric car recharge stations and extensive bicycle parking.
Timber cladding was selected for its low carbon footprint, renewability and the short distance from production to site. It also reflects the green context surrounding Fornebulandet and provides a visual challenge to traditional materials and expectations used in the shopping centre typology. The ambition of Fornebu S is to be a pioneer in the field of sustainable development and a role model for future environmentally responsible shopping precincts.

GREEN ROOFS & BIODIVERSITY - Fornebulandet and its environs are now again host to a diverse array of flora and fauna, some species of which are under threat. The roof garden at Fornebu S contrib- utes positively to this biodiversity with the conscious use of native plant life.
The new Fornebu land is formed with landscape corridors from shore to shore. The green roof over the shopping center is not only beautiful to look at for those living in the roof top apartments it also serves to strengthen these green corridors in the landscape The green roof reduces the impact on the local wildlife by creating a high level corridor through the development. The roof is planted with plants of the habitat that were natural to Fornebu before the airport was built in the 1940s, Many of the plant types are rare to Norway particularly “ kalktørreng “ dry chalk meadow yellow and pink stone-crop species.
The planting is in many ways become a metaphor for the design/building process. During concept development in 2012/13 seeds from local grass and flowering plants were collected on the peninsula and surrounding islands in Oslo Fjord. The seeds were propagated ready for planting in spring 2014 now there is created a sustainable landscape with over 84 different plant species. A future environment for a diversity of plants and a multitude of insects and small birds! A green rooftop parallel to Fornebu S below.

ENERGY - The calculated amount of energy consumed in the building is 85.9 kWh/m2 (according to NS 3701), which is about a 60% reduction against the regulatory level. There is little energy requirement for heating. Walls, roofs and windows have increased insulation standards. Air leakage is also minimised through close control of detailing and construction.
LED lighting is used extensively. LED lights use little energy and they emit little heat so as to reduce the energy demand for cooling which is a major energy load in shopping centres and other public buildings even in Norway. The green rental agreement has been critical to reducing tenants cooling demands .Energy for heating and cooling comes from district heating/cooling plants that obtain energy from the Oslo Fjord, The cooling systems in the supermarket are integrated with the heating /cooling systems to maximise energy re-use and minimise energy use. On the roof we have one of the largest solar parks covering an area of approximately 1600 m2. Maximum solar energy combines with maximum cooling requirements.

Other important features associated with the building’s energy performance are:
- 1043 m2 solar cells producing 140 000 kWh/year
- energy efficient and water preserving sanitary equipment
- comprehensive metering and an energy monitoring system to help optimise energy and water use.

MATERIALS - Low carbon Concrete means that a large part of cement content is replaced by fly ash. Production of cement is a high energy process resulting in CO2 emissions. By using low carbon concrete emissions are reduced and waste products are put to use. Virtually all the concrete used in Fornebu S is low carbon. Timber locks in CO2 naturally and processing wooden materials used in construction requires relatively little energy. Timber is also one of the few easily accessible building materials that Norway has in abundance.

FACILITIES - Employees and visitors are encouraged to cycle and use public transport to and from Fornebu S. There is secure bicycle parking, good wardrobe facilities and real-time displays with information about buses departures. Buses and the future tram system stop right outside the main entrance.

INFORMATION - From two information banks “Environment Columns “ placed in the central atrium one can read about the environmental qualities of the centre and follow energy use and production. An Environmental Trail game asks the user various energy and environmental issues related to the centre . You play the Environmental l trail using a smartphone.The game requires in addition to some previous knowledge also active use of the information on the Environmental Columns.
For the very young there is Environment Quest, a game in print. In addition the centre has prepared various “school packs” including various external links for use by local schools and kindergardens.

ENERGY DATA

Energy consumption:

101.00 KW/m² (32.017 KBtu/ft²)

Consumption type:

Actual Data

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Continental

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Continental

No product info available

CLIENT

Client:

KLP Eiendom

DESIGNERS

Architect:

CONSULTANTS

Green certification consultant:

Asplan Viak

Urban designer:

Bjørbekk & Lindheim

CONTRACTORS

Contractor:

Skanska

Sub contractor:

Imtech Rør , Haaland klima , Lefdal Installasjon , Kone

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail M&S Cheshire Oaks

Chester, Chester, Cheshire West and Chester, UK | 2012

M&S Cheshire Oaks

Aukett Fitzroy Robinson

Retails | BREEAM 2006 Retail

Thumbnail M&S Ecclesall Road

Sheffield, South Yorkshire, UK | 2011

M&S Ecclesall Road

Lewis and Hickey

Retails | BREEAM 2008 UK Retail

Thumbnail Nave de Vero

Marghera, 30175 Venezia, Italia | 2014

Nave de Vero

Design International ltd | Manens-Tifs

Retails | BREEAM 2009 International

Thumbnail Coop Carpi

41012 Carpi MO, Italy | 2013

Coop Carpi

INRES | Macro Design Studio

Retails | LEED 2009 BD+C Retail

PROJECT INFO

Building type:

Retails

Year:

2015

Project Status:

Built

Gross Area:

65000 Sqm

Certificates:

BREEAM NOR 1.0 NC Outstanding

Climatic zone:

Continental

MY LAST SEEN PROJECTS