Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 0 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 1 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 2 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 3 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 4 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 5 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 6 © ATSP
detail of the overhang © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 8 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 9 © ATSP
Crédit Agricole Egypt Headquarters / 10 © ATSP

PROJECT DESCRIPTION

The primary design objectives are to design a good standard office building on international standards that will serve the CAE headquarters requirements for the next 10 to 20 years in terms of capacity and quality of workspaces, services and high-level corporate image. Design within the regulatory context while developing a maximum capacity of usable surface. The workspaces should be flexible to accommodate movement and change within the staff. Spaces should be dividable, able to be partitioned or function as open space.

The building should allow for the clear special separation between services, staff and visitor use. The new building should be suited to all the needs of the Crédit Agricole Egypt while offering the possibility of being either let of sold to a third party in the future. Above all, the project should be considered as an excellent real-estate investment for its proprietors.

MASTER PLAN CONCEPT

Three objectives are in mind when the master planning was set out; provide a strong visible street front presence, create an interior garden as focal point of the site and anticipate the second stage in a campus composition.

The facades on the street front approach the site setbacks and particularly at the street intersections. This is to assure the best possible visibility from the different approach ways.

Exterior signage can therefore be applied directly onto the facades at corners. Between building corners the elevations are recessed to both accentuate the corners and provide a welcoming plaza to the south main entrance, east staff entrance and drop off and western docking area. The folds and recesses animate the building’s volume as primary gestures while preserving simplest possible building floor plates.

The garden is situated on the natural grade and reveals an additional usable floor “garden level” located beneath the main ground floor. The garden and garden level both organizes the building into a “U” shape focused around an oasis and bring together the community functions of the company. The garden is symbolic of the company well-being and growth. It is an inviting place for daily enjoyment at breaks as well as a prestigious ceremonial space for company events. Designed for low upkeep, the garden will provide an attractive showcase of sustainable design.

“The campus” configuration is a highbred solution whish recognizes the conditions of the site. The major advantages are; it seeks to make the most of the site by occupying the perimeter of the sites three road fronts while creating a central private garden. It also offers an asset to the second phase construction. In the event that a third party develops the second phase against the property limit, two factors should be noted. First the CAE first phase campus composition places the majority of the facades as far as possible from the separating limit of the two lots and therefore provides intimacy to the workspaces. Secondly the interior garden should be designed to create a thick enough foreground to filter views towards the north and any eventual undesirable vis-à-vis.

ACCESS AND VISUAL ORIENTATION

Arrival to the site is a design factor and has been addressed at two levels. First as a visual repair from the roadways, both the ring road as well as the south-bordering road. Secondly, the differentiation of access of different users of the building; VIP drop off, visitor outside parking, staff parking, deliveries or drivers is to be clear.

The front façade (South), which is visible from both potential arrival ways, will be dedicated to VIP vehicle drop off or pedestrian access to the main reception hall.

The staff entrance will be to the East on the ground floor as well as the staff mini-bus drop off. Staff parking will be located to the northwest away from the main entrance and management parking will be located to the east. Deliveries to the kitchens, drivers’ areas and waste removal will be on a service court to the northwest of the building.

The southeast corner and eastern façade will provide the outside visitor parking area, as it is readily visible and immediately accessible. It is also the closest point to the branch bank.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Shading system

High efficient façade

Grey Water Recycling

Water-saving sanitary appliances

Recycled materials

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

Daylight sensors

Occupancy sensors

Sustainable sourced timber

Sustainable Urban Drainage Systems

Smart design (passive design strategies)

Regional materials

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

As concept design consultants, ATSP have sought to initiate the project’s seminal ideas that best respond to both the client’s brief and the site’s potential. The master plan and schematic design should pave the way for the future stages of project’s development and help answer design questions to be addressed in the future.

LEED STRATEGY
The harsh environmental conditions of the site together with the work comfort requirements of the headquarters building constitute the sustainable design challenge. The project has originally been designed to aim for a LEED silver rating.

In March 2016 the building was awarded LEED Platinum certification by the US Green Building Council with a score of 81/110.

The design team has made a preliminary scoring and has put forward any and all the strategies that offer high performance at a nominal investment cost. The general objective is to design a high performing but standard office building. The design team has put forward passive solutions such as building orientation, roof overhangs, deep-set windows, high inertia facades etc., rather than making use of costly or over sophisticated mechanical materials. The use of locally produced product, low maintenance and or recyclable materials is a priority and particular attention has been given to the building’s use and management to promote the economy of energy and improve quality working conditions. Centralised day lit stairs which economise lift use and encourage staff informal encounters, the creation of a garden floor to optimise the sites potential or the naturally ventilated main hall are all part of the primary design gestures.

ALTERNATIVE TRANSPORTATION
Private shuttles supported by the company provide building occupants with alternatives to private transportation methods while reducing energy demand and pollution associated to the development.
80 bicycle racks and shower facilities provided beside the staff entrance.
Free of charge parking spaces allocated to low-emitting and fuel-efficient vehicles.

WATER
Ultra low flow rate water fittings installed to allow significant reduction of the building potable water demand.
Grey water recycling system is fitted within the building to further reduce potable water usage.
Native plant with less demand of water like succulents and cactus used for the landscaped areas.
Irrigation provided via high water efficient dripping systems.
A storm water management plan and quantity control strategies were implemented aiming at protecting receiving stream channels from excessive erosion.

ENERGY RESOURCES
Due to a combination of passive and active strategies, energy efficiency measures and highly efficient building services, the building achieved a 60% energy reduction compared to baseline.
All mechanical ventilation systems have no CFC based refrigerants.
High efficient lighting fitting were installed and input power is reduced by at least 50% between 11pm and 5am via automatic devices.

LIGHTING & THERMAL CONTROLS
100% of occupants have individual lighting controls which enable adjustment to suit individual needs.
All workstations include individually adjustable task lighting.
100% multi-occupant spaces used for meetings, presentations and training, the groups have access to adequate controls to suit their activities.
100% of individual occupant spaces enable thermal control adjustments to meet individual needs and preferences.
Lighting fittings are fitted with occupancy and daylight sensors.

MATERIALS
Building materials were specified to respond to the following requisites:
- High recycled content
- Regionally sourced materials (wherever possible);
- FSC certification (timber-based materials)
- Low-emitting materials (Adhesives, paints, coatings, composite wood, flooring systems, etc.)

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Arid

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Arid

No product info available

CLIENT

Client:

Crédit Agricole Egypt

DESIGNERS

CONSULTANTS

Building services engineer:

Engineering Consultants Group

Energy consultant:

Engineering Consultants Group

Green certification consultant:

Engineering Consultants Group , Ahmed Hamdi

Manager:

Arab consulting engineers

CONTRACTORS

Contractor:

ORASCOM construction

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED 2009 NC

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED CS v2.0

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED 2009 CS | LEED 2009 CS

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED NC v2.2

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM 2013 International NC

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED 2009 CS

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED 2009 CS | BREEAM 2015 International In-Use

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2016

Project Status:

Built

Gross Area:

22000 Sqm

Certificates:

LEED 2009 NC Platinum

Climatic zone:

Arid

MY LAST SEEN PROJECTS