Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Villa N / 0 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 1 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 2 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 3 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 4 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 5 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 6 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 7 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 8 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 9 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 10 © Giordano Hadamik Architects
Villa N / 11 © Giordano Hadamik Architects

PROJECT DESCRIPTION

Villa N is a single-family residential building of 210sqm situated in the hills overlooking the Gulf of Imperia.
The villa plays with the cultural landscape of the Ligurian terraces becoming part of it.
The natural stone facades have large openings facing the valley and the sea.

The villa is composed of two half subterranean volumes arranged on a single floor, following the morphology of the ground and creating a noble central entrance which leads one side to the large open space living with dining area and kitchen and to the other are 5 bedrooms which all benefit from a private outside space and views over the sea. The sun deck situated in front of the living room opens up to the 4x14m infinity swimming pool overlooking the magnificent valley.
The corridor and service areas are all naturally illuminated by large operable skylights.
The Villa incorporates a pantry, laundry, storage rooms, technical service rooms and external storage in the garage with 2 parking spaces

Significant containment walls create a continuity between the building, the interior and the external surrounding. The garden patio and the sun shading canopies create and mediating filter between inside and outside. The green roof contributes to the harmonic insertion into the landscape and minimises the visual impact of the building. To increase the natural environment, the house is surrounded with Mediterranean essences. The permeability of the terrain is maximised by using a combination of gravel and timber surfaces.
The highly isolated subterranean shelf and the efficient control and use of solar and renewable energy, reduces significantly the energy consumption of the building while obtaining a superior house comfort, bringing the building up to Passivhaus standards.

OPENINGS
Great care was placed in the design of the openings to reduce visual impact and to optimise the thermal insulation of the building.

The windows play a key role in the project maximising views and light. Large openings from floor to ceiling are designed to create an effect of continuity between inside and outside.
All frames are integrated in the structure to visually disappear, both from the outside through the natural stone cladding and the timber flooring and from the inside through the suspended ceilings and the incorporated timber furniture or plasterboard cladding to the walls.

In the living room, the large corner window of six meters which continues for another one and a half meters becomes one of the most significant points of the house. The hidden frame enhances the effect of lightness and transparency framing views of the pool, the big oak tree, the patio and into the valley and the sea.

To minimise any possible thermal bridge, the thresholds were laid on insulation with high mechanical strength (Cellular glass boards),while the top and the side of the fixed glass frame are fully framed by insulation.
The sliding glass window which leads onto the patio which functions as a filter zone allows a visual continuity of the internal exposed concrete wall to the external stone wall.

INTERIOR DESIGN
The interior is defined by a simple minimal design through the use of high quality pure materials and details, as timber and stone, with industrial concrete floors and gypsum plaster. The build in furniture in natural oak is a bespoke design in line with all other furniture elements, as tables and stools, designed by GHA.

Modular systems are used to maximise spaces and efficiency. All doors in massive timber are ceiling high, creating a slot and adding to the flowing room arrangement which allows for functional and visual connection of the private and semi private rooms.
In the large living room the furniture, composed by the kitchen, the bar and library and the fireplace and TV, becomes a pure volume as a floating stand alone item thanks to the adjacent windows, which frames are completely embedded in the timber. In contrast to the warmth of the oak, stands the exposed concrete wall to the back of the living room showing the imprint of the timber cast boards functioning as the feature art wall of the room.

The design of the bedrooms show a very efficient layout with build-in wardrobes and multi-functional use. Two single timber futon beds are positioned along a continuous oak back board floating over a low bedside rack allowing for different fit out arrangements. The room can function as a double bed room, a twin room or a study or play room. The continuous high book shelf integrates lighting which position can be adjusted to the need. Bespoke bedside table are part of each room.

The bathrooms are clad with natural stone and fit out with oak furniture and Corian sanitary ware. The rooms are illuminated by the above skylights creating a sensational atmosphere. In the evening the stone walls of the walk-in rain shower and the whirlpool bath are illuminated by integrated wall washer lighting from the ceiling.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Ventilation + Heat recovery

High efficient façade

Photovoltaics

Solar water heating

Sustainable building materials

Low-emitting materials and finishes

Environmentally friendly furniture

Sustainable Urban Drainage Systems

Ground Source Heat Pump

Regional materials

Green or brown roofs

Daylighting maximised

Outdoor view maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

- Building is highly insulated to eliminate thermal bridges
- Ground as thermal mass to decrease heat losses
- Green roof to decrease the thermal disparity
- Maximized permeability of terrain
- Windows and skylights to maximize natural light
- Windows with high thermal performances
- Use of renewable energy sources through solar panels and photo-voltaic
- Heat produced by the solar panels is used for underfloor heating in combination of integrated heat pump for high efficiency
- Mechanical ventilation to maintain an optimum indoor air quality by reducing energy consumption
- Re-use of natural stone obtained from the excavation for the facade cladding

ENERGY DATA

Energy consumption:

14.00 KW/m² (4.438 KBtu/ft²)

Consumption type:

Actual Data

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

confidential

DESIGNERS

CONSULTANTS

Building services engineer:

Moroni Penna Ingegneri

Building surveyor:

Pastorelli Antonio

Specialist consultant:

Roberto Ferraro , Giorgio Ligorini

Structural Engineer:

Daniele D'Ignoti

CONTRACTORS

Contractor:

FA –SOL snc , Saguato Silvano & C. SAS , System technology , TeMa , Artigiano Giuseppe Saguato , Alberto Arciuolo , Alessandro Frasetti , ATIGAS , DECO. MAR , iBlue , ASSOPAV , Decodecking , ADFER , Fratelli corradi , Simone Rizza , Domus Point

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail GM HOUSE

Leuca LE, Italy | 2013

GM HOUSE

0-co2 architettura sostenibile

Residential

Thumbnail Lake House Zero

United Kingdom | 2015

Lake House Zero

Clifford Atkins and Yoop

Residential | CfSH Code for Sustainable Homes

Thumbnail Brickfields

Radlett, Hertfordshire, UK | 2014

Brickfields

Metropoliatan Workshop | XCO2 Energy

Residential | CfSH Code for Sustainable Homes

Thumbnail Passive House Bruck

Changxing, Huzhou, Zhejiang, China | 2014

Passive House Bruck

Peter Ruge Architekten GmbH

Residential

Thumbnail Tango Bo01 Housing

Malmö, Sweden | 2001

Tango Bo01 Housing

Moore Ruble Yudell Architects & Planners | Moore Ruble Yudell

Residential

Thumbnail Hupomone Ranch

Petaluma, CA, USA | 2014

Hupomone Ranch

Turnbull Griffin Haesloop Architects

Residential | LEED Homes 2009

Thumbnail Adaptable House

5800 Nyborg, Denmark | 2013

Adaptable House

Henning Larsen Architects | Henning Larsen Architects

Residential

Thumbnail Ecocapsule

Bratislava, Slovakia | 2015

Ecocapsule

Nice Architects

Residential

Thumbnail BioCasa_82

Crocetta del Montello TV, Italia | 2012

BioCasa_82

Rosario Picciotto | welldom

Residential

Thumbnail Palagio Anzio - residential complex

Traversa di Via Assunta, 00042 Anzio RM, Italia | 2016

Palagio Anzio - residential complex

Investimenti stabili srl, Centrale servizi edilizia scrl | Metodo Palagio

Residential | LEED 2009 Homes Italia

PROJECT INFO

Building type:

Residential

Year:

2015

Project Status:

Built

Gross Area:

210 Sqm

Certificates:

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS