Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Jason Schmidt | Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Jason Schmidt. Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Judd Foundation | Licensed by VAGA, New York, NY | Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Jason Schmidt | Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Jason Schmidt | Judd Foundation | Licensed by VAGA, New York, NY | Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Courtesy of Atelier 10
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Courtesy of Selldorf Architects
DAVID ZWIRNER 20TH STREET  / 0 © Courtesy of Selldorf Architects

PROJECT DESCRIPTION

This contemporary art gallery is located in West Chelsea. The neighborhood’s industrial heritage inspired the design’s simple monumentality. Made from exposed concrete, the façade has a simultaneously rough and refined expression with a grittiness that resonates with nearby industrial structures and an elegance that creates a distinguished identity for the gallery. The teak storefront and windows provide a warm contrast to the concrete.
The gallery is built to museum standards and specifically designed to accommodate works by estate artists—modern masters such as Dan Flavin and Donald Judd. Gallery spaces are diverse in their scale, materiality, and lighting, offering a flexible range of environments for art. The main exhibition space is an expansive 5,000 sf column-free gallery. Concrete floors bring an industrial sensibility to the space, along with four north-facing sawtooth skylights. Public exhibition space continues on the second floor with a more intimate series of galleries. The upper levels contain private functions such as viewing rooms, offices, a library, and art handling areas.

Exposed concrete forms the entry spaces as well as the central stair. The board-formed texture appears on atrium walls, while the more delicate stair runs have a smooth finish. Open to each of the five floors, the central stair creates a counterpoint to the restrained exhibition spaces.

The building is permeated with natural light coming via the stair skylight or windows which provide side light for office, galleries and showrooms.

The building sets a new environmental standard for art-related facilities as the first LEED-certified commercial gallery in the U.S. The LEED Gold project incorporates five green roof spaces, premium efficiency mechanical, maximized daylighting, and locally and responsibly-sourced materials.

Structural system: Cast-in-place concrete with steel beams and perimeter columns in the main exhibition space.
Exterior materials (south façade): Exposed concrete formed with southern pine boards, teak storefront façade and window frames.
Exterior materials (north façade): Stucco, painted mahogany window frames.
Interior materials: Concrete, white oak floors, travertine, pine elevators.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

High efficient façade

Rainwater harvesting

Grey Water Recycling

Water-saving sanitary appliances

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

Daylight sensors

Sustainable Urban Drainage Systems

Green or brown roofs

Daylighting maximised

Sustainable transport

SUSTAINABILITY STRATEGY

The building is the first LEED certified commercial art gallery in the U.S. The LEED Gold project includes five green roof spaces, premium efficiency mechanical systems, high performance lighting and controls, maximized daylighting, and locally and responsibly sourced materials.

Sustainable Design Intent and Innovation
With strict climate and lighting requirements, creating environmentally-conscious spaces for art is a challenge, but one that both the client and architect were committed to undertaking from the project’s very beginning. Integrating modulated natural light sources into exhibitions spaces was an important design driver.

The massing, which rises in an l-shape around the main gallery, was specifically designed so that the main exhibition space could be penetrated by four large north-facing skylights. Upper floors contain both exhibition and office space and have operable windows on two sides which fill the narrow floor plates with natural light and allow for natural ventilation in areas where sensitive works are not displayed.

Energy conservation is further enhanced by premium efficiency HVAC equipment, high-performance lighting and controls, and triple pane glazing which collectively reduce the gallery’s annual energy costs by 35%; as well as low-flow plumbing fixtures which reduce water use by 20%.

To meet the building’s LEED Gold target, the design incorporates five green roof spaces which eliminate stormwater run-off and reduce heat-island effect, as well as locally and responsibly-sourced materials.

ENERGY
Energy conservation strategies include maximized daylighting, an intensive green roof to minimize heat-island effect, high performance lighting and controls, premium efficiency HVAC equipment, and triple pane glazing. Collectively, these strategies reduce the gallery’s energy use by 31.7% and reduce its annual costs by 35%.

WATER
Water-use strategies include the building’s blue roof system and its intensive green roof which eliminate stormwater runoff, and low-flow plumbing fixtures which reduce water use by 20%.
a. 100% precipitation managed on site
b. waste water reused on site
c. 31,860 gallons annual regulated potable water use
d. 20% regulated potable water reduction from baseline

KEY SUSTAINABILITY FEATURES
- 6 green roof spaces (2 intensive, 4 extensive)
- 5,200 sf of total green roof space
- 4 large skylights in the main exhibition space reduce the need for electric lighting
- Narrow floor plan of upper levels maximizes natural light penetration
- Blue roof system eliminates stormwater runoff
- High efficiency mechanical system
- High performance glazing used for windows and storefront
- Operable windows for natural ventilation
- Water-saving plumbing fixtures
- Low energy electric lighting
- FSC certified wood used for window frames and doors.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

David Zwirner

DESIGNERS

Architect:

Selldorf Architects

Architect:

Selldorf Architects , Annabelle Selldorf , Sara Lopergolo , David Moore , Susan Parapetti , Matthew Kanewske , Laura Samul , Dylan Sauer

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

Shen Milsom Wilke

Building services engineer:

AltieriSeborWieber

Environmental consultant:

Roux Associates

Green certification consultant:

Atelier Ten

Lighting consultant:

Atelier Ten , Renfro Design Group

Manager:

Julie Hausch-Fen

Specialist consultant:

Reginald Hough Associates , Langan Engineering & Environmental Services , Goode Green , IROS Elevator Design Services , Acotech Services , Piet Oudolf , James R. Gainfort , Jam Consultants , Construction Specifications

Structural Engineer:

DeSimone Consulting Engineers

CONTRACTORS

Contractor:

Eurostruct

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail MUSE

Trento, Italia | 2013

MUSE

Renzo Piano Building Workshop | Manens-Tifs

Exhibitions/Museums | LEED NC v2.2

Thumbnail China Pavilion Expo 2015

Metropolitan City of Milan, Italy | 2015

China Pavilion Expo 2015

Studio Link-Arc + Tsinghua University | Studio Link-Arc

Exhibitions/Museums

PROJECT INFO

Building type:

Exhibitions/Museums

Year:

2013

Project Status:

Built

Gross Area:

30000 Sqft

Certificates:

LEED 2009 NC Gold

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS