Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud
IMAGES
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 0 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 1 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 2 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 3 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 4 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 5 © Michel Denancé
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 6 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 7 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 8 © Nic Lehoux
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 9 © RPBW
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 10 © RPBW
Harvard Art Museums Renovation and Expansion / 11 © RPBW

PROJECT DESCRIPTION

Harvard University’s three art museums – the Fogg, the Busch-Reisinger and the Sackler – are being consolidated into one reorganized and upgraded facility, Harvard Art Museums, on the current site of the Fogg Museum on Quincy Street. The restored historic courtyard of the Fogg Art Museum will be at the heart of 200,00 sq. ft (18,500 sq.m) of new museum space.

The new facility will combine the Fogg’s protected 1920’s Georgian revival building, with a new addition on its east side, along Prescott Street. A new glazed rooftop structure bridges the old and the new. The rooftop addition, designed with sensitivity to surrounding historic structures, will allow controlled natural light into the conservation lab, study centers, and galleries, as well as the courtyard below.

The original 1920’s building by Coolidge, Shepley, Bulfinch and Abbot Architects, was the first of its kind, combining museum space, teaching and conservation in one facility to promote scholarship. Following this tradition, the new centre is designed to make the collection of 200,000 objects more accessible for teaching and learning.

All post-1925 additions and alterations have been demolished to make way for the new extension on Prescott Street. All aspects of the historic building – structural, mechanical and technical – will be restored and upgraded.

Galleries and study centers are being significantly expanded; as befits their importance to the mission of the museum, the study centers are at the center of the building on level four. The conservation lab will continue to occupy the top of the building, above the study center under the new sloping glazed roof. Public amenities, and support spaces for special events will be enlarged and modernized, and include an auditorium of 294 seats at basement level.

While the original entrance faces onto the university campus, a new entrance into the museum from Prescott Street symbolically opens the museum to the local community. Views from the interior courtyard through to the entrances on both sides of the building will help visitors to orientate themselves and there will also be secondary views, through the café and the shop, to Broadway and the Carpenter Center next door.

At the north end of the extension a winter garden projects beyond the main gallery volume. This and other glazed sections of facade in the first-floor exhibition space allow views into the museum from the street and bring daylight into the building in a very controlled way.


AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

High efficient façade

Rainwater harvesting

Water-saving sanitary appliances

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

Daylight sensors

Sustainable sourced timber

Smart design (passive design strategies)

Regional materials

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

The project is designed to follow Harvard University’s sustainability initiatives, with the goal of obtaining LEED Gold Certification. Key elements include:

– Reusing existing spaces, among them the original facade of the 32 Quincy Street building;

– 16.9 percent energy reduction by introducing new design and operation strategies, building materials, and energy-efficient HVAC equipment;

– Procuring 35 percent of electricity needs through the purchase of Renewable Energy Certificates;

– Water reduction strategy in which rainfall on the building’s roof and landscapes is collected in underground storage tanks to supplement restroom flush and flow fixtures;

– Developing an Indoor Air Quality (IAQ) Management Plan for, during, and after construction;

– Selecting regionally and responsibly harvested materials, including building materials extracted and manufactured within 500 miles of the site, and wood certified by the Forest Stewardship Council (FSC); and

– Diverting over 97 percent of construction waste, thereby reducing the impacts on local landfills and promoting material reuse.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Continental

Min. temperature =

-8

Max temperature =

26.7

RH =

N/A

Continental

No product info available

CLIENT

Client:

Harvard Art Museums

DESIGNERS

Architect:

Renzo Piano Building Workshop

Architect:

Renzo Piano Building Workshop , M.Carroll , E.Trezzani , J.Lee , E.Baglietto , S.Ishida , R.Aeck , F.Becchi , B.Cook , M.Orlandi , J.Pejkovic , A.Stern , J.Cook , M.Fleming , J.M.Palacio , S. Joubert , M. Ottonello , F.Cappellini , F.Terranova , I.Corsaro , Payette Associates Inc

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

Sandy Brown Associates

Cost consultant:

Davis Langdon

Green certification consultant:

Arup

Heritage consultant:

Building Conservation Associates

Lighting consultant:

Arup

Specialist consultant:

Arup , Nitsch Engineering , Anthony Associates , Carl Cathcart

Structural Engineer:

Robert Silman Associates

Sustainability consultant:

Arup

CONTRACTORS

OTHER PROJECTS BY TEAM

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail MUSE

Trento, Italia | 2013

MUSE

Renzo Piano Building Workshop | Manens-Tifs

Exhibitions/Museums | LEED NC v2.2

Thumbnail China Pavilion Expo 2015

Metropolitan City of Milan, Italy | 2015

China Pavilion Expo 2015

Studio Link-Arc + Tsinghua University | Studio Link-Arc

Exhibitions/Museums

PROJECT INFO

Building type:

Exhibitions/Museums

Year:

2014

Project Status:

Built

Gross Area:

18500 Sqm

Certificates:

LEED 2009 NC Gold

Climatic zone:

Continental

MY LAST SEEN PROJECTS